PDA

View Full Version : Dashboard L5 atau L2..?


MieY
07-08-2008, 15:15 PM
salam maniax smua.....

mana bagus / smart guna dashboard L5 atau L2 masuk pi kancil belalang...?

dan kalo nak masuk dashboard tu banyak tak yg perlu di modified...?

saja tanya untuk ambik pengetahuan dri otai2 smua...tq :bounce: :bounce:

mr.jimie
07-08-2008, 17:37 PM
smarties agi dashboard l5 loorr.....
bleh tgkp cair

ibanezz
07-08-2008, 18:16 PM
masuk L5 la bro...mantap n mancitt....xpun masuk desbod kelisa ke...
hal2 wiring aku xtau plak...hehehe

zu1
07-08-2008, 18:30 PM
pakai yg L5 la miey ...
pastu dashboard kancil belalang hantar kat abg k ...
modix de la masuk je ...
cuma ongkosnye ada br leh buat ...
rm400.00 siap pasang ...
dahboard kelabu + x de rpm ...
rm650.00 siap pasang ...
dashboard hitam + rpm ...

alfero
07-08-2008, 18:43 PM
Dashbord L5 La Mie Baru Best...
Luas Lak Tu..Aircond Pon Sejuk..
Kalu Nak Lagi Sejuk Carik Blower Ngan Cooling Coil L5..
Macam Kat Jepun Tu..

meko
07-08-2008, 18:59 PM
L2 ar abam mie.L2 lebeh kacak dari L5.kalu pakai L2,terasa hensem.

alfero
07-08-2008, 19:23 PM
L2 Hensem Ke?...Consol Box Tu Kalu Bukak Je Barang Sume Jatuh Ke Bawah..

Sebab Aku Dah Pakai La Aku Cakap Nie...

MieY
07-08-2008, 20:33 PM
ok bng zul...fero meko dn yg lain2...trima kasih atas nasihat kalian smua...

sbnarnya masih dlm perancangan lgi nk tuko...nk servey yg murah2

meko
07-08-2008, 20:53 PM
yang murah sudah tentu la L2..abam mie..

Mady_532
07-08-2008, 23:03 PM
dashboard opti bole ker...???
classic kit...
heheheh

nott184
08-08-2008, 03:55 AM
..pe nie..bising..psal dashboard pon nk gaduh...
..kte wat benda bru r mie...
ko letak jer dashboard MIRA AVY aka VIVA..lagi hensem...
..lagi rare doo...

MieY
08-08-2008, 11:12 AM
..pe nie..bising..psal dashboard pon nk gaduh...
..kte wat benda bru r mie...
ko letak jer dashboard MIRA AVY aka VIVA..lagi hensem...
..lagi rare doo...

blum pernah aku nmpk nott kncil pkai dshboard viva...smart kew..?
kalo ada pic ko up lew nott bg tunjuk aku...

stitch
08-08-2008, 11:17 AM
sib baik dasbod YRV x leh masuk kancil klw leh aku dh masuk..lawa g dasbd YRV huhuhu..meleleh air liur tgk

stitch
08-08-2008, 11:20 AM
blum pernah aku nmpk nott kncil pkai dshboard viva...smart kew..?
kalo ada pic ko up lew nott bg tunjuk aku...

bak kt org la..bkn aku kate..." kite buat dia..bkn dia buat kite" :tomato:

nott184
08-08-2008, 16:25 PM
bak kt org la..bkn aku kate..." kite buat dia..bkn dia buat kite" :tomato:

tul tue mie...
..kte wat sesuatu yg bru..lgpon idea world tue...
heheh..
klu nk smart dashboard L5 r..
..klu nk JDM dashboard L2 daa...

mr.jimie
08-08-2008, 16:52 PM
emmmmm msuk jew l5....
nmpk mcm mude mudi ble bwk kncil dash l5....
lps tu ltk ckit brg2 rare ats dash tu...
tentu awek2 tepi jln cair....
he2

kai_ree
08-08-2008, 19:55 PM
L5 la mie... aku pun tgh2 carik ngan compare harge... masuk double din pun best gak... betul ke aircon L5 ni lagi sejuk... aku dengar sebaliknye pulak... nak kene mod byk kalau nak sejukkan aircon die... tapi ape2 pun dashboard L5 smart...

imran_mansiz
09-08-2008, 18:57 PM
L5! smartist

Limmin
10-08-2008, 14:50 PM
dbot l5 g best,lebih ruang utk kaki...
ekon dekat muka....
modofit kit jer..

mushroom
10-08-2008, 18:48 PM
L5 smart 2..

mr.jimie
11-08-2008, 00:31 AM
pkai deshboard l5 lpas tu pkai column shif l9 tu....
gear kt stering tu....
world gle ar mie

mushroom
11-08-2008, 17:27 PM
huhuh..
ko buat la jim..

haykop
12-08-2008, 23:06 PM
dashBoard L6 pon smart gok... huhuh

nott184
12-08-2008, 23:09 PM
hahaha...dashboard L6?...kan sama jer dgn dashboard L5?...

klu nk pkai pon kna potong gak...

..karang xpsal2 si mie..cri dashboard L6 gak.....

nott184
18-08-2008, 16:18 PM
aku plak...aku ikut jer...hahahah...

cuba r...try dashboard viva...cm semart jer...huhuh

ade bran ker bro?...

MieY
18-08-2008, 16:21 PM
aku plak...aku ikut jer...hahahah...

cuba r...try dashboard viva...cm semart jer...huhuh

ade bran ker bro?...

ko dh tngok ada org pkai ker nott..?...aku ni tunggu ada org pkai dlu...bru aku polo...
kang x pasal2 tk muat...huhuhu...nyaman ke nott oi pkai desbot viva..?

nott184
18-08-2008, 16:32 PM
ko nie...xde org wat kite wat...

ala ko tgk kenari dlm k-kompak tue..pkai dashboard Max..hensem kn...

aku rasa bkn takat nyaman..cool lg...hehehe...

jd r pelopor..klu ko org 1st wat..mmg rmai respect...aku pon de pojek gak..ttg deshboard nie

MieY
18-08-2008, 16:41 PM
ko nie...xde org wat kite wat...

ala ko tgk kenari dlm k-kompak tue..pkai dashboard Max..hensem kn...

aku rasa bkn takat nyaman..cool lg...hehehe...

jd r pelopor..klu ko org 1st wat..mmg rmai respect...aku pon de pojek gak..ttg deshboard nie

bah...akn ku usahakan msuk desbot tu...ko telah memberi semangat kepada diriku...wakakaka...ko nk wat projek desbot ke nott...?perghhh mesti nyaman ni tau...

nott184
18-08-2008, 16:48 PM
heheh..aku penah tgk daihatsu charade yg 1st model..abg sblm charade aura..

pakai dashboard detamaso...ensem sgt...

memandang kn saiz charade tue saiz lebih kurang dgn kancil boleh pakai...xkn kancil x boleh fit...huhuh...

ko try refer kt tenet dashboard detamaso..ala2 lancer cket...air-cond digital tue...

MieY
18-08-2008, 16:51 PM
heheh..aku penah tgk daihatsu charade yg 1st model..abg sblm charade aura..

pakai dashboard detamaso...ensem sgt...

memandang kn saiz charade tue saiz lebih kurang dgn kancil boleh pakai...xkn kancil x boleh fit...huhuh...

ko try refer kt tenet dashboard detamaso..ala2 lancer cket...air-cond digital tue...

bah...tq nott for that info...detomaso yee...tatap nyaman tu...aircon digital beb

nott184
18-08-2008, 16:53 PM
heheh...klu ko xbran...pkai jer r dashboard L5...

pon nyaman gakk...nggeee....

tp bab detamaso tue...pojek aku...tp aku x kedekut ilmu...hehehe...

sama2 tukar knowledge...Nyam2..nyaman gak.....

MieY
18-08-2008, 16:57 PM
heheh...klu ko xbran...pkai jer r dashboard L5...

pon nyaman gakk...nggeee....

tp bab detamaso tue...pojek aku...tp aku x kedekut ilmu...hehehe...

sama2 tukar knowledge...Nyam2..nyaman gak.....

wah bgus ar ko ni nott....moga bertambah nyaman keta ko bila dh msuk desbot detomaso tu nnti...x sabo aku nk tngok tau...bkn desbot L5 kalo msuk kncil ada kena potong ka depan tu skit...desbot L2 ngam2 plak kn...?tp aku tngok2 L5 lgi nyaman kalo msuk...mantap....tegap

zu1
18-08-2008, 18:04 PM
masuk opti la miey ...
baru la jika mata blalang ...

MieY
19-08-2008, 09:06 AM
masuk opti la miey ...
baru la jika mata blalang ...

rare tu bang desbot opti...nk pkai yg ala kadar jer bang..kita tuko desbot le bang..nak tk..?huhuhu

zu1
19-08-2008, 16:25 PM
buleh bawa kreta balik kat senanjung dulu k ...
no problem ...
bg abg zul rm100.00 kita tuka suka sama suka ...

xiaomao
22-08-2008, 10:06 AM
masuk dashboard l5 ja...mantap tu/....hehehe

MieY
22-08-2008, 10:33 AM
masuk dashboard l5 ja...mantap tu/....hehehe

kk senang dapat ka bro...?full ka..?ada murah2 ko bgtau aku ar

xiaomao
23-08-2008, 13:04 PM
kk tiada..beli dari kl la...hehehehe...harga kira ok juga la.banding dgn kk cni..

kai_ree
23-08-2008, 18:45 PM
kk senang dapat ka bro...?full ka..?ada murah2 ko bgtau aku ar

http://www.geocities.com/karenboyz2003/index.html

ko try carik kat alamat tu miey... ade yg murah aku rase situ...

xiaomao
26-08-2008, 17:52 PM
baik beli skrg sebelum harga naik lg,....huhu....

mr.jimie
27-08-2008, 04:21 AM
btui tu.....
jgn nnt hafkat melambung......tkt gigi jari jew abam mie...hehe

xiaomao
31-08-2008, 12:59 PM
tak apa...nti aku cari yg murah utk ko,...kekekeke

l2moderno
01-09-2008, 20:32 PM
bagi pendapat aku.,tengok cara modified gak lah.,

kalau pakai opti .,pakai lah dashboard opti,.

kalau main selain opti.,dashboard l5 dah cun dah.,

kalau pakai belalang.,dashboard opti memang kena

xiaomao
02-09-2008, 12:30 PM
mau main lawa pakai l5 atau OPTI..

jika gila kuasa pakai l2s ok la tu...hehehehe...

madmax_jr1
04-09-2008, 16:30 PM
A'kum...

Untuk pengetahuan anda... dashboard yg paling sesuai utk kancil belalang adalah dashboard L5.. Ini kerana rekabentuk dashboard L5 adalah yg paling sempoi anda tentu skali terpegun merasai udara air-con yg lebih kuat daripada udara air-con dashboard yg lain. Lagipun... dashboard nie punyai eksosorinya yg tersendiri...

Kos utk pemasangan dashboard L5... bergantung kepada pakej yg diberikan oleh kedai halfcut... ada yg jual dashboard L5 dan blower air-con lengkap dgn pemasangan skali... ada yg jual dashboard saja... upah pasang.. lain kira..

Segala-galanya terpulang kepada anda..... tepuk dada tanyalah duit....


p.s. : bg yg pakai dashboard L2... sy mintak maaf bnyk2... ini bukannyer nak merendah-rendahkan pemakaian dashboard L2... tp dari segi pengalaman sy yg sedang memiliki dashboard L5.

MieY
09-09-2008, 14:14 PM
ada kwn kt sabah ni nk jual desbot L5 black full semua price rm 1k....?????..berbaloi ke

then kwn satu lagi jual desbot L5 grey rm450....mana yg ok...?

xiaomao
09-09-2008, 17:12 PM
aku beli dr semenanjung dashboard l5 single meter with blower siap pos rm420 + cat hitam rm180 + upah psg rm70..lepas tu beli rpm meter hitam L5 rm120 total= rm790 saja

cat aku rugi sebab boleh dpt cat dlm rm50 saja....

mr.jimie
10-09-2008, 02:27 AM
baek agkt yg kelabu lps tu spray jew ar wne itam......(bab spray abm mie bleh taye dante)

MieY
10-09-2008, 09:53 AM
aku beli dr semenanjung dashboard l5 single meter with blower siap pos rm420 + cat hitam rm180 + upah psg rm70..lepas tu beli rpm meter hitam L5 rm120 total= rm790 saja

cat aku rugi sebab boleh dpt cat dlm rm50 saja....

ko angkat tu desbot pkai apa bro...?area mna ko order...?

MieY
10-09-2008, 11:49 AM
aku tunggu bonus bru mo psang ni...yg pnting mesti angan2 dlu...

nk blik kmpung ni...ribu2 mo pkai...huhuhu

xiaomao
10-09-2008, 11:57 AM
pakai courier service....area kelantan...

madmax_jr1
15-09-2008, 09:52 AM
A'kum...

oh ya... terlupa nak bgtau... nnti kalu nak pasang dashboard L5, tapak kaki blower air-connyer kene modified skit... baru bole masuk... (ditujukan utk yg tak nak pakai coil air-con L5 ---> masih mengekalkan coil air-con asal).. n bahagian tepi dashboard L5 pun kene potong skit utk ngam2 masuk kat dlm kancil anda....

xiaomao
21-09-2008, 12:31 PM
biasa org pakai coil air-con asal...huhu....

MieY
21-09-2008, 15:16 PM
pakai courier service....area kelantan...

bro kalo jemu udah ko pkai desbot mu tu...call lew aku ek...hehehe

freez_dreamkm
21-09-2008, 20:25 PM
ehem....hachi...ada dgn saya dashboard L512...mau ker...hehehe....wa mau cari dashboard opti ni...harga berpatutan oooo...hehehehe

MieY
22-09-2008, 08:59 AM
ehem....hachi...ada dgn saya dashboard L512...mau ker...hehehe....wa mau cari dashboard opti ni...harga berpatutan oooo...hehehehe

tu la bro yg aku nk tu....jgn kasi lma bro....ndak sabar udah mo pkai desbot L5 tu...

meleleh aku tngok tu bro....

xiaomao
22-09-2008, 17:07 PM
hahahahaha.....tidak tukar sudah tu....l5 tu memang rare ni...kekekekeke

kingsofkings
30-09-2008, 17:49 PM
desbod l5 best...pakai le heheheh

cempedak
12-10-2008, 12:30 PM
l5 la bro.cun melecun beb....kalau l2,lbh krg cam kncil je...so,kalo org tgk pn,skali pndang je.tp kalo l5,smpt le jgk 5x..hehee(jgn mare geng L2 ek.)

alfero
13-10-2008, 10:13 AM
Kalu Desbot L2 Kalu Bukak Drawer Je Abis Sumer Barang Berterabur Balik Kat Bawah...Menyusahkan...Meter Setakat Tu Je...

Kalu Desbot L5 Meter Pon Leh Tukar Tukar...Leh Tukar Meter Kelisa..Baru Baru Nie Meter MyVi Pon Leh Masuk..Cara Dowhhhh...

nott184
13-10-2008, 12:22 PM
ye ker..meter myvi pon bleh?...wakasau..wakasau gaban r....

wise
16-10-2008, 09:20 AM
dbod l5 aa bes..sjuk & sdap mata memandang..eheh

http://img369.imageshack.us/img369/885/a6xp5.jpg

alfero
16-10-2008, 10:53 AM
Tu Diaaa..Dah Pakai Meter MyVi SE..

wise
16-10-2008, 11:45 AM
SE ke tu..tatau aku..membe aku yg tlg blikn ckp..tu yg premium sblm SE oren kuar

kingsofkings
21-10-2008, 21:03 PM
memg smart db l5 hehehheh

nott184
22-10-2008, 02:57 AM
memg smart db l5 hehehheh

..hahaha...kete ko beshh r pakai...enjin kuat..sesuai r meter 220km/j...

kui3....:zonked:

madmax_jr1
23-10-2008, 17:00 PM
kalu pakai dashboard L2... ibarat pakai dashboard standard kancil gak... cuma warna jer lain... tp kalu pakai dashboard L5 yg lengkap dgn laci penuh atau laci pos... ditambah lg dgn eksesori panel meter walnut, berger, laci sikat dan tray L5 serbaguna... lg hensem...

xiaomao
24-10-2008, 16:11 PM
brp meter myvi tu?

alfero
25-10-2008, 19:47 PM
Kalu Kat Perodua Mahal..Kalu Kat Kilang Murah La Kot..Dalam RM450 Ke Bawah...

kingsofkings
01-11-2008, 03:14 AM
kalu pakai dashboard L2... ibarat pakai dashboard standard kancil gak... cuma warna jer lain... tp kalu pakai dashboard L5 yg lengkap dgn laci penuh atau laci pos... ditambah lg dgn eksesori panel meter walnut, berger, laci sikat dan tray L5 serbaguna... lg hensem...

ya betui tu....:D

MHADZRY GINO
01-11-2008, 11:12 AM
kalu pakai dashboard L2... ibarat pakai dashboard standard kancil gak... cuma warna jer lain... tp kalu pakai dashboard L5 yg lengkap dgn laci penuh atau laci pos... ditambah lg dgn eksesori panel meter walnut, berger, laci sikat dan tray L5 serbaguna... lg hensem...

temasuk plak jam L5 lagi ganaz 2..

xiaomao
01-11-2008, 11:25 AM
aku mo jual dash l5,boleh tukar dgn l2...kekekekeke...gila kuasa ba.....

kai_ree
02-11-2008, 11:33 AM
mie : x dpt2 lagi ke dashboard L5 idaman ko... aku alhamdulillah dah dpt skali dgn enjin...

MieY
04-11-2008, 11:29 AM
cayalah kairee...makin mantap nih keta ko....

mao brapa ko lego desbot ko tu...?kasi murah2 la sama aku bro....

zack L2s
04-11-2008, 23:48 PM
dashboard L5 lg best abg mie...zack cme tgg nak gi psang jer sbb zack beli dashboard L5 takde meter lah....lgpn zack beli murah jer RM 250.00 sekali ngan cooling coil...hehehehe:bounce:

MieY
05-11-2008, 15:56 PM
dashboard L5 lg best abg mie...zack cme tgg nak gi psang jer sbb zack beli dashboard L5 takde meter lah....lgpn zack beli murah jer RM 250.00 sekali ngan cooling coil...hehehehe:bounce:

wah best ar zack ko dh dpt...murah lgi tu...meter dh dpt blum...?

kai_ree
05-11-2008, 18:02 PM
RM250 tu mmg murah sgt dah tu... aku beli skali dgn enjin RM2.5k... tapi enjin L2S siap TD04-09 dgn FMIC...

kai_ree
13-11-2008, 16:04 PM
kaler merah la cun... tapi aku skang ni nak beli bulb atu led utk background light meter L2 warne putih atau biru cerah sbb nak kasi match dgn Autogauge Stepper Motor Boost & AFR Meter aku... aku pakai meter L2 kat L5 dashboard... meter L2 punye indicator lagi best dr meter L5... L5 meter lampu turbin spool xde... meter minyak halus gile... x pun masuk meter MyVi lagi best... alang2 dah xde lampu turbin spool... tapi pakai turbo lampu turbin spool xde x best la walaupun boost meter ade sbb boost meter aku kadang2 bengong...

xiaomao
16-12-2008, 12:02 PM
pasal dashboard ni tgk masing2 punya minat....l5 ni mmg lawa,l2 pun lebih kurang cuma ia mcm kancil punya...l2 ni boleh simpan byk brg manakala l5 ni bukan byk tempat boleh simpan brg seperti permukaan dashboard..l2 ni ada ruang utk simpan lebih ramai brg...lagipun sesuai performance ni...hehehehe...

kai_ree
18-12-2008, 14:18 PM
dashboard kancil belalang punye aircon gak best... 4 speed aircond... blower power... tapi sejuk die x leh lawan L5... L5 blower 3 speed slow... pastu due2 lubang yg kat tgh tu x independent... kalau kancil belalang empat2 lubang independent... ni nak turun kan ke bwh yg sebelah je tapi due2 turun skali... tapi sejuk bkn main kalau hujan... taruk mild pun sejuk gile dah... L2 punye dashboard bab aircond ni kureng skit... tambah2 yg kat tengah tu... sbb depan aircond tu ade dashboard punye tray... aircond x leh blow bwh...

sekian sahaja laporan kaji selidik saye...

yg x beberape benar...

kingsofkings
24-12-2008, 11:32 AM
hehehe lagi db kancil/l2 ni lubg ekon jauh kedlm..l5 depan...tu yg rasa bertmbh kesejukkannya tu...lagi tutup lubg2 kat blower l5 tu...mmg sejuk tahap beku heheheh

meor_Lpai
24-12-2008, 13:24 PM
Dboard L5 arr best!!!Dlm jd luas...aircond pun tahap beku...hehehee

kai_ree
24-12-2008, 14:31 PM
aku rase aircond tahap beku mlm dgn hujan je... panas terik aku rase blower kancil lagi kuat... maklum la kancil MDM dicipta utk iklim panas mcm Malaysia... L5 JDM iklim hawa sederhana...

meor_Lpai
24-12-2008, 19:53 PM
aku rase aircond tahap beku mlm dgn hujan je... panas terik aku rase blower kancil lagi kuat... maklum la kancil MDM dicipta utk iklim panas mcm Malaysia... L5 JDM iklim hawa sederhana...

Ha'ah..setuju tuh!!Klu mlam n ujan mmg syok abih...asyik nk terkencing jer.Tp klu waktu panas terik kurang skit sejuknya.....

freez_dreamkm
25-12-2008, 15:23 PM
hehehehe, kalau pada gua la kan...hehehe, elok sangat la guna L5 kan, hehehe ( ni a mau punya ckap bha...hehehehe ) ada kelebihan L5 bro, tau takpe...pasal modi...hehehe, gua punya masuk pun dashboard L5 tu...hehehe, ori kancil belalang gak...hehehe

MieY
26-12-2008, 10:26 AM
hehehehe, kalau pada gua la kan...hehehe, elok sangat la guna L5 kan, hehehe ( ni a mau punya ckap bha...hehehehe ) ada kelebihan L5 bro, tau takpe...pasal modi...hehehe, gua punya masuk pun dashboard L5 tu...hehehe, ori kancil belalang gak...hehehe

bilalah aku dapat desbot tu ar....emmmm.hehehe

kai_ree
29-12-2008, 13:07 PM
bilalah aku dapat desbot tu ar....emmmm.hehehe

bile lagi mie... ape lagi yg ditunggu... lazat wooo... aku pakai dgn meter L2S je sbb meter L5 xde lampu turbin spool... meter minyak pun ciput je kalau L5... meter water temp pun same ciput... kalau L2S besar2 meter die...

xiaomao
31-12-2008, 13:12 PM
bile lagi mie... ape lagi yg ditunggu... lazat wooo... aku pakai dgn meter L2S je sbb meter L5 xde lampu turbin spool... meter minyak pun ciput je kalau L5... meter water temp pun same ciput... kalau L2S besar2 meter die...

mcm mana skru meter tu?muat ka?wiring nk ubah?

kai_ree
31-12-2008, 13:45 PM
mcm mana skru meter tu?muat ka?wiring nk ubah?

skru meter ade 3 bijik... sebijik yg atas je yg leh pasang... yg pawah same ade nak ikat dgn cable tie atau pun ko buat bracket sendiri... pakai cable tie ikat kuat2 pun x gegar punye... masalah muat mmg x muat... meter terlebih kedue2 tepi... lampu indicator sebelah kiri kanan susah skit je nak tgk tapi x la susah mane... bole je... tapi ade ruang kosong belah kiri kanan atas... kalau kire lawa x brape nak lawa la... aku bkn kire lawa aku kire fungsi meter2 tuh... wiring nak ubah mende kalau dah mmg gune enjin L2S... kalau gune L5 baik gune meter L5 sbb enjin mmg L5... mmg xde wiring turbin spool... ni dah ade aku pakai la... malas nak kuar duit beli meter lain yg x brape berkenan dek hati lagi... esok2 rase nak tukar aku tukar je...

MieY
31-12-2008, 14:45 PM
tpi kalo nk msuk desbot L5 msti ubah wiring kan...?

xiaomao
05-01-2009, 17:46 PM
ya mesti bro..huhu.....

kai_ree
06-01-2009, 14:06 PM
skang ko pakai wiring ape??? biase beli dashboard mesti dgn kabel control aircond dgn wiring skali... blower pun skali sbb bukan senang nak kacuk... leceh gile babas...

MieY
06-01-2009, 14:44 PM
skang ko pakai wiring ape??? biase beli dashboard mesti dgn kabel control aircond dgn wiring skali... blower pun skali sbb bukan senang nak kacuk... leceh gile babas...

pkai wiring l2...desbot l2 ada turbo light ...l5 takde kn...?betul ke ar..?hehehe

biarpun ada atau tak...l5 nye desbot cantik...luas nampak...saujana mata memandang

xiaomao
06-01-2009, 16:32 PM
ya l2 saja yg ada...tats why bro kai_ree nak guna meter l2..heehee

kai_ree
06-01-2009, 18:08 PM
ya l2 saja yg ada...tats why bro kai_ree nak guna meter l2..heehee

yaaa... betul... pakai je dashboard... meter biar je L2... sbb aku bkn buat autoshow... janji fungsi...

xiaomao
08-01-2009, 15:35 PM
yaaa... betul... pakai je dashboard... meter biar je L2... sbb aku bkn buat autoshow... janji fungsi...

heehee..nda lama aku pun buat begitu apabila dah masuk hafcut....syok tgk light turbo tu..

kai_ree
08-01-2009, 18:57 PM
heehee..nda lama aku pun buat begitu apabila dah masuk hafcut....syok tgk light turbo tu..

betul 3x... meter L2 je ade turbin spool... sebenarnye dgn lampu turbin spool ni pun leh buat jimat... ko bwk maintain jgn kasi turbin spool... gerenti jimat...

kai_ree
19-01-2009, 11:27 AM
aku bab wiring ni mmg fail la... aku punye wiring kete pun berserabut... sbb pomen yg buat pun x brape pandai wiring... hampes... ko tolong buat utk aku... aku suis side mirror pun x pasang blk lagi sbb nak pasang kat yg tau jauh la pulak...

tapi simple2 wiring mcm aircond tu aku bole la buat skit2... mcm skang aku dah tau dah camne nak kasi aircond L5 punye blower kasi kuat skit dr stendet L5... pakai kipas dgn motor blower kancil... insya Allah kuat sbb aku dah tukar... aku dah try troubleshoot mcm2... aku ganti suis speed control aircond blower pun x jadi... last2 aku tukar je kipas dgn motor skali... alhamdulillah skang tengahari pun dah sejuk... senang je nak tukar... ade 3 skru je... nak tukar blower dgn casing skali payah wooo... byk nak modified... yg masalah motor blower tukar motor je...

fadlee
19-01-2009, 20:20 PM
aku ade 2 blower jgk..
tapi x pernah plak aku try masuk kancil biasenye...
bukan ke same blower kancil ngan L5nye.??

kai_ree
20-01-2009, 12:58 PM
dr segi fizikal mmg same... aku pun x tau nak bezekan... sbb motor pun xde model ke serial number ke hape... tapi speed die mmg beze... laju skit dr stendet L5...

batt_volk
29-01-2009, 02:47 AM
alu2..vote for L5 dashbod...besh sket n baru sket drik L2,meter dia pun sedap~~ from my experience la

fadlee
29-01-2009, 10:56 AM
alu2..vote for L5 dashbod...besh sket n baru sket drik L2,meter dia pun sedap~~ from my experience la

yup.. mmg best L5 punye... nampak fit-fit...

kingsofkings
03-02-2009, 22:49 PM
skang ade brg best untk desbod l2s....extention ekon ...
klu aku dpt mau tukar ke desbod l2s balik hehheeheh..
brg rare gak le:D

nott184
03-02-2009, 23:51 PM
hmmm...cmner tue bro?...cmnie ker?..
..http://i413.photobucket.com/albums/pp213/PeeSang/05082008196.jpg..

or yg cmnie?..

http://i413.photobucket.com/albums/pp213/PeeSang/041220021.jpg
hehehe...larikkk....

MieY
05-02-2009, 15:49 PM
emmm desbot l2 ada air cond stand lgik ekkk

nott184
05-02-2009, 17:30 PM
yup mie...brg rare nie..huhuh...klu dpt beda tue..cmfrim aku pkai dashboard L2 balik...

..lantak r org ckap xsemart or semak pown...janji aku da brg yg org len xder...hak3...

MieY
06-02-2009, 08:40 AM
nott kalo dapat pas ar kat aku ek...desbot ko dh semat dh

nott184
06-02-2009, 09:38 AM
heheh..klu aku 'dpt' lebih..benda tue..ada r kot rezeki ko...

MieY
06-02-2009, 09:48 AM
ala nott....kita bkn slalu jmpa kan...aku dok jauh stahun skali bru leh jmpa...tu pun kalo trjumpa...ng ar aku...berkorban la sket....untuk sahabat ko ni....huhu

nott184
06-02-2009, 10:04 AM
hahaha...sedihhnyerr ayat...terharu gundah gulana aku..membaca nyaa...hak3...:bounce:

kingsofkings
08-02-2009, 16:16 PM
betui tu nott....
benda tu le...setau aku kiko bru dpt benda ni...termasuk dia aku bru tau 3org je bru pakai...mgkin ade laghik yg ade pakai hehehehee

nott184
08-02-2009, 17:26 PM
huhuhu...kiko dh dpt bru...geramnyer aku...jom racun desboard L2 plak...

byk brg rare yg meletooopp!!!!!!!!

MieY
13-03-2009, 16:46 PM
huhu...biarpun aku dh guna desbot l2...tpi angan2 nk pkai desbot l5 tetap ada....huhuhu

nott184
15-03-2009, 01:49 AM
ala...abg mie kn mashh...nanti dpt r pkai desbot L5

madmax_jr1
16-03-2009, 17:08 PM
hmmm...cmner tue bro?...cmnie ker?..
..http://i413.photobucket.com/albums/pp213/PeeSang/05082008196.jpg..

or yg cmnie?..

http://i413.photobucket.com/albums/pp213/PeeSang/041220021.jpg
hehehe...larikkk....


nape perodua tak produce kan benda alah nie drpd dulu lg...?? kalu tambah adapter air-con nie... udara air-con bole sama kuat dgn L5 ke..?

kupu-kupu
16-03-2009, 17:13 PM
bende alah penyambung air-cond nie memang untuk desbod L2 ke?
ade member aku cakap opti punyer..

nott184
17-03-2009, 11:06 AM
huhuh..sapa member haziq yg ckap cmtue?..huhuh...
dashboard opti mmg dh ada adapter aircond pon...melekat @ ori dashbord opti pon...

..benda rare nie acc utk desbot L2...mgikut info xramai yg pkai kt m'sia...

so klu kte da..mmg org tabik r..huhuh..sbb brg nie..bkn ori dr daihatsu...hanya acc dr Jepun..

so..klu jupe benda kt hafkat...trus sambar..bleh wat duit tue..hehehe...

kupu-kupu
17-03-2009, 14:04 PM
ooo.. bagus2.. kirenye aku btol la.. time aku citer kat member aku pasal adapter L2 ni member aku tu mati-mati cakap opti nyer.. aku malas nak cakap lebey.. hehe.. sebab member aku ni pun kaki hafkat.. iye kan saje la.. hehe..

E-ONEZ
17-03-2009, 16:01 PM
ha ziq...ko kcuk la msuk kat desbot beleleng....rare tuh...

nott184
18-03-2009, 16:55 PM
haziq pkai desbot blalang ker?...xkn kot?...
mna mungkin?...

..(xsakit tengkok ker?..)hahaha

kupu-kupu
19-03-2009, 08:44 AM
yea saye encik nott.. saye pakai kancil belalang stendet kilang.. saye pun hanye newbie yang baru berjinak2 dalam kcar nie.. huhuuu..

Achai
24-03-2009, 09:22 AM
kalo saya bro,pkai L5 nampak ruget especially kancil belalang.tpi ko punya bumper dpan cantik la bro mcmner buat??brapa budget?

MieY
25-03-2009, 15:24 PM
kalo saya bro,pkai L5 nampak ruget especially kancil belalang.tpi ko punya bumper dpan cantik la bro mcmner buat??brapa budget?

iya btul tu l5 mmg raged...nmpak luas...tpi tu la l5 tkde lmpu tebo...hehe bumper tu just kwen kan aje dgn bumper stendet kancil....aku bt kt cni kos smbung fiber rm80 je

nott184
26-03-2009, 11:47 AM
yea saye encik nott.. saye pakai kancil belalang stendet kilang.. saye pun hanye newbie yang baru berjinak2 dalam kcar nie.. huhuuu..

stendert r sgt...huhuh...ayat otai belalang..hahaha...len r sy nie...bru nk bjinak dgn set belalang...lips pin xder lg...

tunjuk ajarku sifu!!!

kupu-kupu
26-03-2009, 12:08 PM
stendert r sgt...huhuh...ayat otai belalang..hahaha...len r sy nie...bru nk bjinak dgn set belalang...lips pin xder lg...

tunjuk ajarku sifu!!!

mane ade otai.. newbie jer.. keter pun stendet.. bukan macam ko.. ko la otai.. hehe.. kasi siap cepat2 belalang ko tu.. heheheee...

nott184
26-03-2009, 12:20 PM
hehehe...aku xder modal masshh cm ko bro...hak3...

pelan2 kayuh r...

kupu-kupu
26-03-2009, 12:27 PM
mashh mende nye nott?? biase2 jer.. heheee.. ko tu yg mashh.. dah banyak kali tukar2 bodypart.. hehee..

nott184
26-03-2009, 16:55 PM
aikkk....lari topik nie...jga2..tuan tanah thread marah nanti bro...hak3....

MieY
30-03-2009, 16:01 PM
ehem...ehem...rogol topik ek

nott184
01-04-2009, 13:17 PM
..tgk haziq..kan tuan tanah dh tegur tue...

Ampunkan kami tuan tanah..jgn r marah kami..kami janji..mulai hari nie xwat lg..

tapi sok2 kami wat len...lalalala...

cpat haziq minta maaf kt otai kitty kota marudu nie...

MieY
01-04-2009, 14:37 PM
..tgk haziq..kan tuan tanah dh tegur tue...

Ampunkan kami tuan tanah..jgn r marah kami..kami janji..mulai hari nie xwat lg..

tapi sok2 kami wat len...lalalala...

cpat haziq minta maaf kt otai kitty kota marudu nie...

hampeh ko nott tk hbis2 pekena aku...tkpe tunggu aku jmpa ko nnti....aku rembat brg2 kitty ko

nott184
01-04-2009, 16:48 PM
rembat brg kitty aku?...

..bek ko rembat brg kitty stitch...lg byk...huhuhu..

polis nie nk merembat brg kitty aku plak...

aku da no ahli ko bro..wat report kang...bru taw...

kupu-kupu
01-04-2009, 17:28 PM
lagi jauh menyimpang.. hahaha.. nott, xmau notty2.. xmau rogol topik orang..

back to the topic..

aku suke desbod L5.. sebab die best..
kalo korang nak tau, aku berguru ngan NOTT la. die la yg dok meracun aku suh sarung desbod L5 nie.. ayat die meracun, "ko x sakit tengkuk ke pakai meter tengah?" macam haram kan? hehe.. pastu dengan telinge yg agak panas sebab dah kene racun, esoknyer terus tukar. kebetulan dante nak tolak murah. (dijamin xdapat harga tu kat market.. hehe..)

ramai yg terlibat time nak pasang desbod nie.. NOTT la yang paling otai.. janji nak belanje KFC, skali x jadi da... makan nasik goreng jer.. 4 pagi baru siap pasang.. haha..

so, kesimpulannyer, NOTT ni terer bab meracun member2, bab membahan member.. hehee..
akhir kate, nott adalah seorang otai.. bukan newbie.. hehee.. ayat skema habis.. xleh blah.. hahaha..

MieY
01-04-2009, 20:27 PM
aku sokong kupu2...nott mg gitu kita yg newbie2 ni trpaksa la dengar ckp org lama mcm nott

nott184
02-04-2009, 16:13 PM
aduss...terkesima aku baca luahan hati haziq...(haa..mna KFC aku?)...

1. klu aku xracun ko..maybe smpai skrg ko xdpt pkai desbot L5 kan?...

2. dh time tue Dante jual mur2 kan?...sebat jer r...xrugi pon kan?...

3. aku KESIAN kt kwn2...kang muda2 dh sakit tengkok...lalalala...

4. NIAT aku nk support kwn2..bg keta kwn2 lawa..kemas...kn?..kn?..(bek kn aku)

5. Sbb aku taw ko mmg minat sgt desbot L5...stylo + moden + elegent(bkn jenama beg skolah taw)

6. aku tak layak dgelar Otai..aku nie hanya newbie yg masih kekurangan ilmu didada...

P/S : mie ko mmg conok bahan aku kn?..xper aku redha...

kupu-kupu
02-04-2009, 16:22 PM
aduss...terkesima aku baca luahan hati haziq...(haa..mna KFC aku?)...

1. klu aku xracun ko..maybe smpai skrg ko xdpt pkai desbot L5 kan?...
jawapan aku: btol tu nott. hehe..

2. dh time tue Dante jual mur2 kan?...sebat jer r...xrugi pon kan?...
jawapan aku: x rugi nott.. desbod complete + upah cat + upah pasang xdapat kat market.. hehe..

3. aku KESIAN kt kwn2...kang muda2 dh sakit tengkok...lalalala...
jawapan aku: sebanarnyer x pah pun sakit tengkuk. meter tengah tu aku jeling2 jer.. hehe.. ko x caye, ko tanye org yg pakai desbod belalang.. hahaha..

4. NIAT aku nk support kwn2..bg keta kwn2 lawa..kemas...kn?..kn?..(bek kn aku)
jawapan aku: btol tu not.. support aka merachun aka membahan

5. Sbb aku taw ko mmg minat sgt desbot L5...stylo + moden + elegent(bkn jenama beg skolah taw)
jawapan aku: memang aku teringin.. hehee.. kalo dapat meter myvi lagi best..

6. aku tak layak dgelar Otai..aku nie hanya newbie yg masih kekurangan ilmu didada...
jawapan aku: ko memang layak di gelar otai.. cakap je pasal ape.. dari sekecik2 nat, sampai la sebesar2 enjin.. hehee..

nott184
02-04-2009, 16:41 PM
aduss...terkesima aku baca luahan hati haziq...(haa..mna KFC aku?)...

3. aku KESIAN kt kwn2...kang muda2 dh sakit tengkok...lalalala...
jawapan aku: sebanarnyer x pah pun sakit tengkuk. meter tengah tu aku jeling2 jer.. hehe.. ko x caye, ko tanye org yg pakai desbod belalang.. hahaha..(opss..pembetulan..takut muda2 dh juling mata plak..ngee...)
[/SIZE]
4. NIAT aku nk support kwn2..bg keta kwn2 lawa..kemas...kn?..kn?..(bek kn aku)
jawapan aku: btol tu not.. support aka merachun aka membahan...(itu cara terbaik)

5. Sbb aku taw ko mmg minat sgt desbot L5...stylo + moden + elegent(bkn jenama beg skolah taw)
jawapan aku: memang aku teringin.. hehee.. kalo dapat meter myvi lagi best..(ye ker?..sy xtaw plak...hebat r otai kupu2 nie)

6. aku tak layak dgelar Otai..aku nie hanya newbie yg masih kekurangan ilmu didada...
jawapan aku: ko memang layak di gelar otai.. cakap je pasal ape.. dari sekecik2 nat, sampai la sebesar2 enjin.. hehee..(tipu r tue...)

MieY
02-04-2009, 20:13 PM
msuk ke meter myvi dgn desbot l5 tu

wise
06-04-2009, 09:07 AM
bole la..gap sket je..eheh

nott184
07-04-2009, 13:39 PM
ala..mie...meter myvi pon leh..meter kelisa pon leh...

biasa r benda modi...mesti ada gap cket...

kita wat keta...bkn keta wat kita...

kupu-kupu
07-04-2009, 14:12 PM
ala..mie...meter myvi pon leh..meter kelisa pon leh...

biasa r benda modi...mesti ada gap cket...

kita wat keta...bkn keta wat kita...

ayat yg ikhlas dari seorang otai..

MieY
07-04-2009, 16:44 PM
ayat yg ikhlas dari seorang otai..

huhu otai kalo dh bercakap perghhhh menusuk jiwa

nott184
21-04-2009, 12:25 PM
pehal plak dgn korang nie...

..aku just inform benda yg aku taw jer...

Ed582
21-04-2009, 12:36 PM
tgk
otai dh mrh tu...

xiaomao
23-04-2009, 16:59 PM
tidak dpt imagine kalo keta buat kita....heheehehehe

MieY
02-05-2009, 22:24 PM
pehal plak dgn korang nie...

..aku just inform benda yg aku taw jer...

ko mrah ke nott...hehe ko mana pndai marah kn nott...

nott184
13-05-2009, 13:47 PM
ting..tong!!..(bakushimas)

excuse me!!!..plz dont lari dr topic perbualan!!..terima kaseh..

BoGoN842
13-05-2009, 14:10 PM
wah nott...

cian haziq ko kutuk cmtu...

patut la ari tu aku nampak dia kpala teleng je...

mungkin pasni x teleng dah...

sbb dah pkai dashboard L5...thehehe....

kupu-kupu
13-05-2009, 14:24 PM
ko pulak membahan aku yek..

nott la sifu aku.. die banyak merachuni aku..
hehee..

p/s: sebenarnyer xdenye teleng kepale pakai desbod belalang nie.. sesaje je diorang wat citer.. heheee.. ayat rachun la katekan...

MieY
13-05-2009, 17:02 PM
membahan jew keja korang ni ek...cian kat nott dia tu dh la mcm tu wakakaka

nott184
18-05-2009, 11:58 AM
http://i413.photobucket.com/albums/pp213/PeeSang/md_21940.jpg

dashboard L5..(repaint)pinjam pic keta org)

MieY
21-05-2009, 10:49 AM
up le plak desbot elpaip ko tu nott

nott184
24-05-2009, 15:59 PM
lor..mna der dh..aku pkai desbot l2 blik r..huhuh..

Hapdatess...

zu1
24-05-2009, 16:28 PM
update ...
http://i221.photobucket.com/albums/dd78/ibualif/kreta3.jpg

nott184
25-05-2009, 16:25 PM
Barang rare dok bertenggek atas desboard tue...

..mashh..abg zul yg werld...chaiyok..

kai_ree
26-05-2009, 11:50 AM
wallawei... lawa la kete... machine of the month mesti la werld...

kupu-kupu
26-05-2009, 16:22 PM
belanjer.. belanjer... ni desbod L5 dan interior aku...

http://img34.imageshack.us/img34/4844/dsc04859c.jpg

interior terakhir untuk tatapan umum.. lepas ni dah lain dah...hehee...

:D

MieY
27-05-2009, 10:46 AM
jual la dgn aku desbot tu kalo ko x pkai ar

kai_ree
27-05-2009, 11:24 AM
nak buat ape lagi enterior... byk betul duit bebudak nih... jeles aku...

kupu-kupu
28-05-2009, 08:40 AM
masih pakai lagi desbod nie..
dah bosan interior putih.. hehee...
ade la sket projek..

nott184
28-05-2009, 10:21 AM
keta otai autoshoe r katakan..mesti r mashh..kuikuuikui..

keta kita nie apa r sgt abam kairee ooiii...

kupu-kupu
28-05-2009, 11:41 AM
ek enenn... ayat membahan la tu... aku ni newbies je nott..

nott184
28-05-2009, 12:21 PM
...aku pown..new babies lg...

kupu-kupu
02-06-2009, 14:31 PM
projek!! projek!! heheeeee...
http://img404.imageshack.us/img404/1727/dsc00409y.jpg

MieY
02-06-2009, 16:39 PM
projek bru ke

nott184
02-06-2009, 17:12 PM
next TOP kancil...

kupu-kupu
17-06-2009, 13:39 PM
raccchhuunnnn... hehehee...

http://img25.imageshack.us/img25/391/dsc05925.jpg

MieY
18-06-2009, 11:09 AM
huhu mahal bha sabah kalo desbot l5 kalo tk dh lama
aku pkai huhu...desbot l2 airkon panas tul cewahhh dh pndai merungut wakakaka

kai_ree
18-06-2009, 14:51 PM
aircond L5 pun kalau tengahari terik panas gak... x leh lawan kancil belalang punye... aku pakai belalang punye fan dgn motor baru la sedap skit...

MieY
18-06-2009, 23:24 PM
boleh masuk ngam2 ke bro atau nk kna mody lgi???

kupu-kupu
19-06-2009, 08:53 AM
aku pakai desbod L5 ngan blower belalang std.. best jgk.. hehe... kene modi sket..

MieY
19-06-2009, 10:08 AM
aku pakai desbod L5 ngan blower belalang std.. best jgk.. hehe... kene modi sket..

bole bkin kn keta aku ka busku huhu

kupu-kupu
19-06-2009, 10:15 AM
alaaa... senang jerr.. customkan alur blower gune file plastik.. ade jual kat stationary.. heheee

kai_ree
19-06-2009, 21:45 PM
aku tukar camtu je... mmg ngam2... x yah adjust ape2... ambik fan blower tu swipe... abis citer... ko buat susah2 pun bakpe... xleh lawan belalang punye aircond sbb belalang punye dr besarke kecik... so angin laju... ni dr kecik ke besar laju angin berkurang... nakko pakai blower kete besar... aku ade dengar2 org pakai dr sedare2 daihatsu gak... feroza ke terios ke kembare ke hape tah... aku lupe...

nott184
22-06-2009, 17:33 PM
hmm..sy xtaw..xbran nk cmpur citer nih..xder pgalaman r..huhuh

kai_ree
22-06-2009, 21:33 PM
hmm..sy xtaw..xbran nk cmpur citer nih..xder pgalaman r..huhuh

x caye la xde pengalaman... x nak kongsi ilmu nih...

nott184
24-06-2009, 15:22 PM
huhuh..bkn xnk kongsi ilmu abam kairee oiii...tp mmg xder pgalaman pon modi blower klu nk pkai desbot L5....sy taruk set L5 trus...